Enige tijd geleden werden wij benaderd door Tim. Tim is een 1e jaars student Werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van Delft. Tim en zijn team gingen mee doen aan de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Deze heeft plaats gevonden op de markt in Delft.


Voor deze wedstrijd hebben zij een prachtig ontwerp gemaakt dat gebruik maakt van een polycarbonaat bladveer. Toen wij de vraag kregen of wij polycarbonaat wilden sponsoren, hebben wij eerst onderzocht wat nu precies een bladveer is.

Bladveer TU Delft

Wat is nu precies een bladveer?
Een bladveer is een eenvoudige soort mechanische veer, die berust op het principe van buiging. Een bladveer is een balk waarvan de lengte vele malen groter is dan de dikte. De veerwerking ontstaat door de tegenwerkende veerkracht ten gevolge van elastische deformatie. Het is een van de oudste vormen van mechanische veren, die reeds in de middeleeuwen werd toegepast. Toepassingen van bladveren zijn universeel, maar het bekendst is de toepassing in de veersystemen van motorvoertuigen.


De veer heeft de vorm van een slank boogvormig blad van verenstaal met een rechthoekige doorsnede. Het middelpunt van de boog ondersteunt de as van het voertuig, en de uiteinden van de veer zijn via een geëigende constructie, die de veerbeweging mogelijk maakt, aan het chassis vastgezet.


Zie hieronder het resultaat van Tim en zijn team.

Bladveer TU Delft2

Bladveer TU Delft3

Bladveer TU Delft4

Wij zijn blij dat Tim en zijn team een geweldige dag hebben gehad, mede mogelijk gemaakt door het polycarbonaat wat Plexiglas.nl heeft mogen sponseren.