Plexiglas

Belangrijkste voordelen van plexiglas:

- 25x sterker dan glas

- 50% lichter in gewicht dan glas
- Makkelijk te bewerken
- Duurzaam
- Lichtdoorlaatbaarheid van 92%
- Veiliger dan glas

Belangrijkste nadelen van plexiglas:

- Minder krasbestendig dan glas
- Niet hittebestendig

 

Voordelen van plexiglas

Sterker dan glas

Plexiglas is dus geen echt glas, maar een kunststofsoort. Dit maakt het 25x sterker dan glas. Een bekende eigenschap van plexiglas is dat het flexibeler en stootvaster is dan glas, en dus minder snel zal breken. Ook is er nog een sterkere kunststof variant, namelijk polycarbonaat. Dit wordt regelmatig gebruikt voor daken van schuren en carports etc. Een plaat polycarbonaat is 250x sterker dan glas, en is daardoor praktisch onbreekbaar.

Minder gewicht

Plexiglas is ongeveer de helft zo zwaar als glas. Een plexiglas plaat van 200x100 cm in de dikte van 6 mm weegt 14,40 kilogram, terwijl een glasplaat in dezelfde dikte en afmetingen 30 kilogram weegt! Hierdoor is plexiglas zeer geschikt voor toepassingen waar een grote gewichtsbesparing is gewenst tegenover glas. Denk hierbij aan grote aquaria of een voorzetraam tegen kou en tocht die gemakkelijk te monteren is.

Eenvoudig te bewerken

Een andere positieve eigenschap van plexiglas is dat het goed te bewerken is. Omdat het geen echt glas is, versplintert het niet, waardoor het in diverse vormen te maken is. Ook een doe-het-zelver kan plexiglas eenvoudig bewerken. Hier kunt u alles over lezen in ons artikel: het bewerken van plexiglas.

Duurzaam

Plexiglas is duurzaam en verweert of verkleurt niet. Als het goed wordt onderhouden blijft het er meerdere jaren als nieuw uitzien. Ook heeft plexiglas dezelfde isolerende werking als glas. Verder is plexiglas UV-en weerbestendig. Dit maakt plexiglas ook ideaal voor buitentoepassingen.

Laat meer licht door

Een bijzondere eigenschap van helder plexiglas is de lichtdoorlaatbaarheid van 92%. Bij grotere diktes laat het meer licht door dan gewoon glas van dezelfde dikte.

Veiliger dan glas

Zoals eerder genoemd versplintert plexiglas niet. Ook is het 25x sterker dan glas. Dus reden genoeg om het veiliger dan glas te noemen!

 

Nadelen van plexiglas

Plexiglas is krasgevoeliger

Een nadeel van plexiglas is dat het gevoeliger is voor krassen omdat de oppervlakte zachter is. Daarom is het belangrijk plexiglas op de juiste manier schoon te maken. Hier kunt u alles over lezen in ons artikel: het schoonmaken van plexiglas.

Plexiglas is niet hittebestendig

Voor veiligheidstoepassingen, zoals ruiten in personenvervoer, is het beter géén plexiglas te gebruiken. Plexiglas is namelijk niet hittebestendig. Bent u op zoek naar een vervanger van glas die wel hittebestendig is, dan kunt u het beste kiezen voor polycarbonaat.