Hulp nodig?
Advies nodig of informatieve vragen? Neem gerust contact op. Wij nemen alle tijd voor u!
Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.
Wat zeggen onze klanten?
Foto Contest
Lijkt het u ook zo leuk om groenten en fruit van eigen bodem te kunnen eten? Tijd om uw eigen groenten, bloemen en planten te verbouwen – tijd voor een kweekbak van polycarbonaat!
Heeft u (nog) geen groene vingers en geen idee wat u met een kweekbak kunt doen? Geen zorgen, wij leggen het graag uit. Een kweekbak biedt de ideale groeiomstandigheden voor jonge plantjes, denk aan veiligheid, warmte en ventilatie. U kunt hierin zaadjes of stekjes planten en verzorgt ze totdat ze groot en sterk genoeg zijn om in een grotere pot, de tuin of moestuin te plaatsen. U vergroot hiermee de overlevingskans van de plantjes en kunt zelfs het groeiproces versnellen.
Er zijn allerlei soorten kweekbakken: van hout of kunststof, met of zonder bodem, met of zonder deksel, met of zonder poten, deels of geheel transparant. Kortom, u kunt er alle kanten mee op. Maar รฉรฉn ding staat vast: polycarbonaat is hรฉt perfecte materiaal om de juiste kweekomstandigheden te creรซren.
Een kweekbak wordt gemaakt met transparante platen. Dat kan glas of plexiglas zijn, maar polycarbonaat staat met stip bovenaan. Waarom? Polycarbonaat zorgt voor een uitstekende isolatie en is slagvast en weerbestendig – geen tak of hagelsteen die daar tegenop kan. Polycarbonaat is dus erg sterk, zelf 250 keer sterker dan regulier glas. Dat zorgt ervoor dat een kweekbak van polycarbonaat vooral ideaal is voor buitenshuis. Er zal hooguit een ster of scheur kunnen ontstaan, maar glasscherven zijn niet aan de orde met polycarbonaat.
Bovendien hebben onze heldere polycarbonaat platen een tweezijdige UV-beschermlaag. Dat houdt in dat het materiaal geen UV-straling doorlaat, wat vooral voor de groei van bloemen en potplanten ideaal is. Deze UV-coating zorgt er ook voor dat het materiaal zelf niet zal verkleuren. Heeft u juist wel UV-straling nodig in uw kweekbak? Dan kunt u beter UV-doorlatend plexiglas gebruiken.
Als u zelf een kweekbak van polycarbonaat maakt, kunt u hem helemaal vormen zoals u wilt. Wij vertellen u aan de hand van een schuin aflopende kweekbak van 30x65x40 cm (HxBxL) hoe u zelf aan de slag kunt gaan. Uiteraard kunt u de afmetingen naar wens aanpassen.
U heeft hiervoor 5 mm dikke heldere polycarbonaat platen nodig van 65×30 cm, 65×15 cm, 30×38,8 cm en 68×44 cm. Deze kunt u bij ons gratis en eenvoudig op maat bestellen. Verder heeft u Acrifix 192 1-componentenlijm, schilderstape, 2 scharnieren, boutjes, een boormachine, een cirkelzaag en een veiligheidsbril nodig.
Vervolgens zaagt u de zijkanten van de bak schuin af (achterkant 30 cm naar voorkant 15 cm). Teken de zaaglijn eerst af op schilderstape en zaag deze vervolgens met een cirkelzaag of decoupeerzaag. Wilt u meer weten over het zagen van polycarbonaat of andere bewerkingen? Lees dan โHoe kan ik polycarbonaat bewerken?โ voor meer informatie. U kunt het schuin afzagen ook door ons laten uitvoeren – vraag in dat geval even een offerte aan.
Leg vervolgens alle op maat gemaakte platen op een vlakke vetvrije ondergrond. Polycarbonaat is krasgevoelig, dus leg vilt of een zachte doek onder de platen om krassen te voorkomen. Laat de beschermfolie zo lang mogelijk zitten, maar zorg ervoor dat u deze niet vastlijmt. Breng Acrifix aan op de randen en fixeer deze met schilderstape. Vervolgens laat u de lijm minstens 20 minuten zijn werk doen – Deze acrylaatlijm is namelijk een lijm die beide platen laat samenvloeien. Lijm op deze manier de zijkanten en de voor- en achterkant. Laat de lijm vervolgens minstens 3 uur goed uitharden.
Zodra de lijm goed is uitgehard, kunt u aan de slag met het bevestigen van de deksel. Bepaal de plaats van de scharnieren eerst aan de binnenkant van de achterkant. Boor de gaatjes en schroef de scharnieren vast. Nu kunt u ook bepalen waar de gaatjes in de deksel van de kweekbak geboord kunnen worden. Schroef deze vervolgens ook vast en u bent klaar!
Maak de buitenkant en de deksel van uw kweekbak regelmatig schoon met antistatische reiniger en een microvezeldoek – dit voorkomt krassen en zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten. Lees ook โHoe kan ik het polycarbonaat schoonmaken?โ.
U kunt de bak zowel binnen als buiten neerzetten. Kiest u voor een kleine kweekbak? Dan past deze prima in het keukenraam, op de vensterbank of zelfs in de badkamer. Voordeel is dat u het groeiproces hiermee goed in de gaten kunt houden. Zet u de bak buiten neer? Houd dan wel rekening met weersomstandigheden en eventuele dieren die roet in het eten kunnen gooien. U kunt de bak bijvoorbeeld op poten plaatsen – zo kunt u er zelf ook makkelijker bij.
Zet de kweekbak altijd op een zonnige plaats, bij voorkeur met de schuin aflopende kant richting het Zuiden. Op die manier vangt u zoveel mogelijk licht. Let op dat bebouwing of omringende struiken of bomen geen schaduw op uw kweekbak werpen.
Na het maken van een kweekbak van polycarbonaat kan het echte werk beginnen! Met een flink portie geduld en liefde kunt u de lekkerste groenten, kleurrijkste bloemen en mooiste planten kweken. Zo kunt u vol trots genieten van uw tuin, balkon of moestuin!
Heeft u nog vragen over polycarbonaat en de bewerkingsmogelijkheden? Kijk dan eens naar de veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice.
Enthousiast? Gebruik deze producten
7 resultaten