Soorten plexiglas

Bent u op zoek naar plexiglas voor één van de vele mogelijke toepassingen? Het is belangrijk een juiste keuze te maken tussen de verschillende soorten plexiglas.

Er zijn twee soorten plexiglas: geëxtrudeerd (XT) en gegoten (GS) plexiglas. Het onderscheid ontstaat bij de productie.

Gegoten plexiglas (GS) wordt uitgegoten als een vlakke plaat die daarna lichtjes gewalst wordt. Hierdoor ontstaat een plaat die nagenoeg vrij is van inwendige spanningen. 

Geëxtrudeerd plexiglas (XT) wordt door een walsproces op de gewenste dikte gebracht.

Het maakt geëxtrudeerde platen goedkoper, maar ze hebben ook meer inwendige spanningen waardoor de plaat snel kan breken tijdens de bewerking van plexiglas. Geëxtrudeerde platen zijn daarom minder geschikt voor bewerkingen, hiervoor is gegoten plexiglas de beste keuze.

Gegoten plexiglas is duurzamer en kan beter tegen verschillende bewerkingen. Wanneer er veel bewerkingen moeten worden uitgevoerd wordt dit type plexiglas meestal gebruikt. 

Gegoten plexiglas mag dan, technisch gezien, betere eigenschappen hebben dan de geëxtrudeerde plaat. De geëxtrudeerde plexiglas plaat is echter prima te gebruiken voor allerlei beglazingstoepassingen en is prijstechnisch interessanter dan een gegoten plexiglas plaat.

Maak de keuze voor het juiste soort plexiglas dus altijd op basis van de manier waarop u het wilt toepassen en het aantal bewerkingen dat u hiervoor nodig heeft. Met de juiste voorbereiding kunt u het langst genieten van uw plexiglas! 

 

plexiglas