**Bestel uw Plexiglas Spatschermen op maat, helemaal naar wens te realiseren. **

Wat is polycarbonaat?

polycarbonaat helder

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer. Een stevig, hard en doorzichtig materiaal. De belangrijkste eigenschap van polycarbonaat is de enorme slagvastheid. Polycarbonaat is namelijk 250 keer sterker dan glas. Daarom wordt polycarbonaat veel toegepast als veiligheidsbeglazing.

Glashelder en oersterk

Rond 1900 werd polycarbonaat ontdekt door een Duitse chemicus, Alfred Einhorn. Hij deed ruim drie decennia onderzoek naar het materiaal, maar kon er geen commerciële toepassing voor vinden. In 1953 veranderde dat en gingen Bayer en General Electric van start met de productie van polycarbonaat. De kunststof werd vooral gebruikt als vervanger van glas, zij het in kleine oppervlaktes. De reden hiervoor was dat polycarbonaat een bruine tint had. Pas in 1970 slaagde men er in om polycarbonaat glashelder te maken. Polycarbonaat maakte snel naam als veiligheidsglas, het wordt gebruikt in veiligheidsbrillen, afschermingen van machines, koplampen voor auto’s en zelfs als cockpit voor straaljagers.

Het materiaal is verkrijgbaar in polycarbonaat opaalglashelder en brons. De platen worden geleverd met een beschermfolie aan beide zijden om bescherming te bieden bij het verwerken van het materiaal. Eventueel kunnen de platen nog een extra kraswerende coating krijgen, die ook bescherming biedt tegen chemicaliën en ervoor zorgt dat graffiti gemakkelijk te verwijderen is. De polycarbonaat platen hebben een 2-zijdige UV-beschermlaag en zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen.

Goed te bewerken

De uiterlijke eigenschappen van polycarbonaat lijken veel op die van plexiglas, maar polycarbonaat heeft, naast zijn sterkte, andere belangrijke voordelen. Door de sterkte van polycarbonaat is het materiaal ook veel gemakkelijker te bewerken door bijvoorbeeld boren en zagen. Polycarbonaat laat zich ook koud zetten zonder dat er inscheuring op de vouwlijn optreedt. Het onderhoud van polycarbonaat is eenvoudig. Wij raden u aan om polycarbonaat regelmatig (jaarlijks) te onderhouden met Burnus Antistatische Kunststofreiniger. Helaas is polycarbonaat wel wat krasgevoeliger dan normaal glas.