Hulp nodig?
Wij nemen alle tijd voor u!
We zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar van 09.00 tot 17.00u.
Wat zeggen onze klanten?
Plexiglas is er in allerlei vormen, maten en kleuren. We mogen onder andere spreken van twee productietechnologieën: gegoten en geëxtrudeerd. U heeft deze termen wellicht wel eens voorbij zien komen, maar wat betekenen ze nou eigenlijk?
Plexiglas is een populaire kunststof en wordt vaak gebruikt als vervanger voor glas. Dat komt omdat het sterker en veiliger is dan glas, maar tegelijkertijd wel dezelfde uitstraling heeft met een lichtdoorlaat van 92%. Plexiglas is een licht materiaal en dat maakt het een populair plaatmateriaal voor doe-het-zelvers.
Voordat u ermee aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten dat er twee soorten plexiglas zijn met een ander prijskaartje. We maken onderscheid tussen gegoten (GS) en geëxtrudeerd (XT). Het verschil tussen de twee zit in het productieproces.
Zoals de naam al zegt, wordt gegoten plexiglas over een platte plaat uitgegoten en vervolgens uitgehard. Dit proces zorgt ervoor dat het materiaal weinig spanning bevat en dus makkelijk te bewerken is, ook door minder ervaren klussers. De kwaliteit is hoog en de platen gaan lang mee. Dit ziet u terug in de prijs. Een nadeel kan zijn dat gegoten plexiglas minder maatvast is dan geëxtrudeerd plexiglas. Dit betekent dat de maat kan afwijken. Een plexiglas plaat van 10 mm dik kan dus uiteindelijk 10,2 mm dik zijn.
Geëxtrudeerd plexiglas wordt gewalst om de juiste dikte te krijgen. Dit productieproces zorgt ervoor dat de plaat veel inwendige spanningen bevat. Deze spanningen zorgen er weer voor dat de plaat wat sneller kan breken of scheuren tijdens het zagen, buigen of boren. Indien u zelf met geëxtrudeerd plexiglas aan de glas gaat, vraagt dit dus om de nodige voorzichtigheid en zorgvuldigheid.
Omdat het plexiglas gewalst wordt, worden de platen langer en breder. De fabrikant kan dus uit dezelfde hoeveelheid plexiglas meer platen maken. Dit zorgt ervoor dat geëxtrudeerd plexiglas wat goedkoper is.
U kunt beide soorten zelf bewerken. Wel heeft u met plexiglas GS minder kans op scheuren of splinteren. Dit wil overigens niet zeggen dat geëxtrudeerd plexiglas zomaar breekt, daar moet u alsnog flink uw best voor doen.
Beide soorten plexiglas zijn niet geschikt voor handmatig zagen. U kunt het beste een cirkelzaag gebruiken en voor gegoten plexiglas eventueel ook een decoupeerzaag. Ook boren en frezen zijn bewerkingen die u zelf kunt doen. Lees ‘Hoe kan ik plexiglas bewerken?‘ als u meer wilt weten.
Geeft u het liever uit handen? Dat kan natuurlijk ook! Wij zagen onze plexiglas platen gratis op maat. Voor andere bewerkingen, zoals speciale vormen, boren, frezen, graveren is het verstandig om eerst een offerte aan de vragen.
In ons assortiment vindt u platen van beide productietechnologieën. U vindt bij het product in de technische informatie om welke van de twee het gaat.
Wilt u meer weten over de bewerkingsmogelijkheden en over de verschillende materialen? Neem dan contact op met onze klantenservice.